اطلاعیه

هفتاد سالگی سازمان ملل

38

سازمان ملل یک دستاورد بزرگ تاریخی

هفتاد سالگی سازمان ملل را به جامعه جهانی تبریک می گوییم.

مقر اصلی سازمان ملل متحد در نیویورک واقع شده و ساخت مجموعه‌ساختمان‌های آن از سال ۱۹۴۶ تا ۱۹۵۲ به طول انجامید. در این ساختمان‌ها بین سال‌های ۲۰۰۸ و ۲۰۱۴ نوسازی عظیمی صورت گرفت.

یش‌نویس منشور ملل متحد در سال ۱۹۴۵ در سان‌فرانسیسکو تهیه شد و ۲۵ ژوئن همان سال به اتفاق آرا به تصویب رسید.

بر پایه منشور ملل متحد، سازمان ملل، متشکل از ۱۹۳ کشور عضو، تلاش برای حل مناقشات و حفاظت از صلح را در سرلوحه اهداف خود قرار داده‌است.

از همان اوایل کار، سازمان ملل متحد ایجاد نهادهای مختلفی را به عنوان زیرمجموعه خود اعلام کرد که از میان مهم‌ترین‌ها می‌توان به این نهادها اشاره کرد:

مجمع عمومی سازمان ملل، که نهاد سیاست‌گذاری سازمان ملل است و بر بودجه این سازمان نظارت می‌کند.

شورای امنیت، که وظیفه حفظ صلح و امنیت بین‌المللی را بر عهده دارد.

دادگاه بین‌المللی دادگستری، که مقر آن در لاهه است و مناقشات قضایی را حل و فصل می‌کند.

برخی دستاوردها

مجله «تایم» در مقاله خود به مناسبت سالگرد تأسیس سازمان ملل به پنج دستاورد مهم  این سازمان پرداخته است:

نجات اهرام مصر: زمانی که در سال ۱۹۹۵ احداث بزرگراهی هشت‌بانده در نزدیکی هرم جیزه و ابوالهول آغاز شد که می‌توانست ساختار این آثار باستانی را تهدید کند، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد، یونسکو، موفق شد از ساخت این بزرگراه جلوگیری کند.

ریشه‌کن کردن آبله: در سال ۱۹۸۰ و پس از یک کارزار سیزده‌ساله واکسیناسیون، سازمان بهداشت جهانی، از زیرمجموعه‌های سازمان ملل متحد، ریشه‌کن شدن این بیماری را اعلام کرد.

حفاظت از لایه اوزون: در سال ۱۹۸۷ برنامه محیط زیستی سازمان ملل کنفرانسی با شرکت ۲۴ کشور برگزار کرد که سرانجام به اقدامات حفاظت از لایه اوزون کره زمین انجامید.

نجات جان ۹۰ میلیون کودک: صندوق کودکان ملل متحد که در سال ۱۹۴۶ تأسیس شده در آخرین گزارش سالانه خود خبر داد که فعالیت‌های این صندوق از سال ۱۹۹۰ به این‌سو باعث نجات جان ۹۰ میلیون کودک شده‌است.

بهبود وضعیت نظارت بر تسلیحات: معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای که در سال ۱۹۶۸ منعقد شده در این زمینه مؤثر بوده‌است.

چالش‌های فزاینده و «نیاز به اصلاحات» در سازمان

به مناسبت سالگرد تأسیس سازمان ملل، روزنامه گاردین خاطرنشان می‌کند که جهان امروز، با چالش‌های پرشمار تازه‌ای مواجه شده که بار مضاعفی بر دوش سازمان‌هایی هم‌چون سازمان ملل می‌گذارد.

چالش‌هایی نظیر ریشه دواندن هرچه بیشتر تروریسم و نزاع مسلحانه در مناطقی که حکومت‌های ضعیف، انحصارطلب و فاسد دارند؛ و تغییرات آب‌وهوایی که باعث آب شدن یخ‌های کره زمین شده و جریان باد و باران را متغیر کرده‌است.

از جمله پیشنهادهای اصلاحی برای بهبود عملکرد سازمان ملل محدود کردن حق وتویی است که پنج عضو دائمی شورای امنیت از آن برخوردارند

در همین حال، روند جهانی‌سازی که ظهور اینترنت به آن شتاب بیشتری بخشیده، در کنار مزایایی که دارد، درها را نیز برای تجارت غیرقانونی، جاسوسی، و دزدی بازتر کرده است.

«کمیسیون جهانی امنیت، عدالت و حکومت‌داری» متشکل از تیمی ۱۴ نفره در ماه ژوئن گزارشی در مورد سازمان ملل منتشر کرده و در آن خواستار ۱۲ مورد اصلاحات در ساختار سازمان ملل متحد برای رویارویی بهتر با چالش‌های امروزی شد.

در میان اصلی‌ترین این پیشنهادهای اصلاحی، محدود کردن حق وتویی است که پنج عضو دائمی شورای امنیت هم‌اینک از آن بهره‌مندند.

ایجاد ساختاری توسط سازمان ملل برای بهره گرفتن از استعدادهای جامعه مدنی و جامعه تجاری در سطح جهانی نیز از دیگر پیشنهادهای کمیسیون یادشده است.

بان کی‌مون، دبیرکل کنونی سازمان ملل متحد، در یکی از سخنرانی‌های اخیر خود تعهد کرده‌است که این سازمان تلاش بیشتری در این زمینه‌ها انجام دهد: «حفاظت از کسانی که نزاع‌های مسلحانه بر زندگی آنها تأثیر می‌گذارد، مبارزه با تغییرات اقلیمی، جلوگیری از فجایع هسته‌ای، ایجاد فرصت‌های بیشتر برای زنان و دختران، مبارزه با بی‌عدالتی و فرار از قانون، و دست‌یابی به اهداف توسعه هزاره.»

لینک منبع: برگرفته از رادیو فردا

در باره نویسنده / 

امید بایندری

کنشگر و مدافع حقوق بشر

مطالب مرتبط

اطلاعیه ها

  • 🛑 اطلاعیه مشترک شورای مدیریت گذار و شورای ملی تصمیم

    با ادای احترام به همه رزمندگان انقلاب پرشکوه “زن، زندگی، آزادی” که این چنین قهرمانانه و فداکارانه در سراسر ایران با نظام جنایت پیشه جمهوری اسلامی نبرد می کنند؛با گرامی داشت یاد عزیز جوانان و همه انسان هایی که در راه رهایی ایران و پاسداشت شأن و حرمت انسانی جان فدا کردند؛و با الهام از…

  • بیانیه ۳تشکل ترکمن صحرایی بمناسبت روز جهانی حقوق بشر ۲۰۲۲

    روز جهانی حقوق بشر نوید بخش دنیایی مبتنی بر آزادی و برابری     دهم دسامبر امسال هفتاد وچهارمین سالگرد روزجهانی حقوق بشر است. سند تاریخی منشور ویا اعلامیه جهانی حقوق بشر بمثابه یک عهد و پیمان بین‌المللی در روز دهم دسامبر سال ۱۹۴۸ به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسید. ازآن پس این روز بنام روز جهانی حقوق بشر درحافظه تاریخی بشریت برای همیشه…

  • نامه۵ سازمان زنان ملیتهای تحت ستم درایران به۹ سازمان بین المللی

    نامه پنج سازمان زنان ملیت‌های تحت ستم درایران به نه سازمان بین المللی، ازجمله امنستی اینترناسیونال ویونیسف… ازابراز همبستگی شما متشکریم، اما زمان اقدام فوری درایران فرا رسیده است! به: سازمان ملل، یونیسف، عفو بین الملل، سازمان بین المللی کار،ENNHRI  وهرکسی به مدافعان حقوق بشر درایران اهمیت می دهدموضوع :  ازابراز همبستگی شما متشکرم، اما زمان اقدام فوری برای…

  • به حمایت مقاومت کردستان به پیوندیم

    درحمایت از مقامت کردستان ایران به اعتصاب سراسری به پیوندیم تاریخ جنبش‌های سیاسی و اجتماعی ایران خیزش ها و انقلاب هایی را در دل خود جای داده که بنا به شرایط و ویژه گی ها ، بخشی از نواحی و اتنیک های ایران نقشی چشمگیر و تاثیر گذار در شکل گیری روند آن وقایع تاریخی…

  • فراخوان سه ائتلاف سیاسی به مناسبت چهلمین روز جمعه‌ی خونین زاهدان و همدردی با مردم خاش

    برای چهلمین روز جمعه‌ی خونین زاهدان و همدردی با مردم خاش پس از جمعه‌ی سیاه و خونین خاش در حالی به چھلمین روز جمعه‌ی سیاه و خونین زاھدان که در ھشتم مھرماه ١۴٠١ اتفاق افتاد نزدیک می‌شویم که رژیم سفاک جمهوری اسلامی جمعه‌ی خونین دیگری را در ١٣ آبان در شهرستان خاش رقم زد که…

  • اطلاعیه‌

    “کؤنگلۆنگ تاپان دۇست یۇلوندا، جان بِرگین”“جان ده در راه دوستی که دل آرامِ توست”“ماغتئمغولئ پئراغئ” همایش بزرگداشت ۲۸۹-مین سالگرد تولد شاعر بزرگ تورکمن، مختومقلی فراغی در “آق توقای”، با هماهنگی استانداری گلستان، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و شورای هماهنگی جمعیت‌ها و انجمن‌های ادبی-فرهنگی تورکمنصحرا برگزار می‌گردد. مکان:آق‌توقای- آرامگاهزمان:پنج‌شنبه ۲۹ اردیبهشت، مراسم رسمی…

  • اطلاعیه مشترک دو سازمان فرهنگی وسیاسی ونیز حقوق بشری ترکمن صحرا

    نه به جنگ، پیش بسوی صلح ، تفاهم وهمکاری هرچه گسترده تر جهانیان برای حقوق بشر، آزادی و دمکراسی  رئیس‌جمهور فدراسیون روسیه، برای حل مسایل و مشکلاتی که روسیه در رابطه با اوکراین دارد، راه جنگ را پذیرفته در روز ۲۴فوریه ۲۰۲۲ فرمان اعزام قوای نظامی صادر نمود و دنیا را در وضعیت بیم وهراس…

  • اعتراض مدافعان حقوق بشر ترکمن صحرا بسازمان ملل

    اعتراض سازمان مدافعان حقوق بشر ترکمن صحرا   به برگزیدن جمهوری اسلامی ایران، به عضویت کمیسیون مقام زن در سازمان ملل اخیرا برخلاف انتظار جامعه مدنی جهانی بویژه جامعه مدنی ایران  در رسانه های سراسر جهان اعلام شد جمهوری اسلامی ایران، به عضویت کمیسیون مقام زن درسازمان ملل متحد برگزیده شده است. سوال سازمان  مدافعان حقوق بشر ترکمنصحرا  از مسئولین سازمان…

  • اطلاعیه ۳ائتلاف اتحادیه ای با عنوان موج دوم کرونا وحکومت ناپیدا

    کنگره ملیتهای ایران فدرال، شورای دموکراسی خواهان ایران، همبستگی برای آزادی وبرابری درایران موج دوم کرونا وحکومت ناپیدا ! همانگونه که از سوی پزشکان و دانشمندان پیشبینی می‌شد، موج دوم ویروس کرونا جهان را دربرگرفته و این بار به مراتب شدیدتر و وسیعتر جان انسانها را تهدید می‌کند. هنوز نه داروئی برای مداوای آن یافته اند…

  • درباره سایت

    در این وب سایت و در شبکه های اجتماعی , مدافعان حقوق بشر تورکمنصحرا به کمک شما عزیزان تلاش می کنیم تا صدای مردمی که از دیرباز مورد ظلم و ستم بوده و هستند رو به گوش جهانیان برسانیم.
    تمام افراد بشر آزاد زاده می شوند و از لحاظ حيثيت و کرامت و حقوق با هم برابرند. همگی دارای عقل و وجدان هستند و بايد با يکديگر با روحيه ای برادرانه رفتار کنند.

    Discover more from HRDTurkmenSahra

    Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

    Continue reading